Artikelen

Search
Close this search box.

Mijn speciale paarden

In de blog van vorige week vertelde ik hoe mijn paardenleven begon en hoe het uitgroeide naar een carriere in de paarden. Naast dat ik voor een fokker jonge paarden heb opgeleid en voor een paar klanten paarden op de wedstrijden heb gestart, waren er altijd mijn eigen paarden.

Mijn eerste pony Micky speelde in het begin een grote rol. Naast Micky, zijn er nog een aantal eigen paarden die een bijzonder plekje hebben.

Zo was er Ubbe: een krachtige vosruin van de hengst Kimberley x Cabochon. Met gewone gangen, maar een pittig karakter. Het eerste half jaar ben ik er flink van afgevallen. Maar met vallen en opstaan, kwam het goed en uiteindelijk kon ik lezen en schrijven met hem. Hij liep áltijd door. Hij sprong supermakkelijk zijn vliegende wissels. Maar ik merkte op den duur dat hij het echt hogere werk niet aan zou kunnen. Hij kwam daar tekort voor. Ik vond het niet eerlijk om tot het uiterste door te trainen en daarom heb ik hem uiteindelijk toch verkocht.

Donophan

Wat een plaatje dat paard. En wat een pech hebben we met hem gehad. Hij was van mijn zus en mij samen. Allebei zijn we ZZ Zwaar met hem gestart. Een wakker paard, gauw kijkerig en nam altijd de leiding over andere paarden. Helaas stond hij een keer in de paddock naast de rijbak, er reed iemand langs en Don bleef jagen. Hiermee heeft hij het kraakbeen in zijn kogel echt kapot gemaakt. We hebben vanalles geprobeerd, maar uiteindelijk had hij ook teveel pijn om met pensioen te gaan. Maar ik ben dankbaar voor de tijd met hem en supergaaf om subtop gereden te kunnen hebben. Don is ook te zien in de online training paardenmassage!

Elmiro

Deze knappe koffievos heb ik als projectpaard gekocht, niet wetende wat er allemaal nog zou gebeuren. Hoe maak je zo’n lang verhaal kort? Laten we zeggen dat hij een “bevriezer” is. En als het dan echt teveel wordt, berg je dan maar, dan ben je niet meer in beeld en gaat hij met veel kabaal in zijn eigen bubbel in de rondte. Zijn geschiedenis toont ook wel aan dat dat niet heel goed gemanaged is. Lichamelijk heeft dat ook zijn tol geëist. Niet lang na de aankoop was daar de eerste peesblessure. Inmiddels is die nog een keer terug geweest. Ik probeer met strak management hem heel te houden, maar dat is niet altijd makkelijk met zijn karakter. Hij ziet meerdere keren per jaar een chiropractor, ik hou hem zelf los met de massages, we doen grondwerk en aangepaste dressuurtraining. En toch kan hij met periodes erg onrustig zijn, rare bewegingen maken in wei of paddock. Op dit moment is hij gelukkig weer helemaal zen, wat maakt dat alles een stuk gemakkelijker gaat. En hij is ontzettend! Hij kan uren genieten van borstelen, knuffels uitdelen en voor de massages gaat hij helemaal staan. Hij is al jaren klaar om het ZZLicht in te gaan en door te groeien naar de subtop, hij piaffeert al als een koning, maar dat stellen we voorlopig nog uit.

Kane

Dé grote verrassing was en is toch wel Kane. Doordat het met Elmiro niet mee wou zitten, heb ik Kane gekocht. Als slappe 4,5 jarige van 1,75 groot zag ik wel potentie in hem, maar ik zag ook dat het nog wel jaren nodig zou hebben. Wat heeft hij me verrast! Het eerste jaar was pittig. Hij kon enorm afgeleid zijn en wil zich dan vooral bezighouden met wat hij ziet en niet meer met zijn amazone. Ik ben er paar keer bijna vanaf gevlogen. Ook op wedstrijd was het spannend. Aan de ketting ging ik het losrijdterrein op totdat hij weer ademde en ik weer gas kon gaan geven. Dan merk je dat je geen 20 meer bent, poeh, af en toe dacht ik echt aan afstappen!
En nu, ruim 2,5 jaar later, is hij enorm gegroeid (letterlijk en figuurlijk 😉) 1.80m groot. Een stukje rustiger in zijn hoofd. Het laatste half jaar enorme sprongen gemaakt en loopt nu Z2 met 65%. Met zijn 7jaar en 1,80m hoog vind ik dat heel knap. Ik ben zuinig op hem. Dus dit najaar maken we pas op de plaats en blijven rustig in deze klasse doorwerken.

Je kunt het!

Wat ik iedereen nog wil meegeven. Ook met “gemiddelde” of net bovengemiddelde paarden kun je heel veel bereiken. Ik heb nooit enorme bewegers of ontzettend getalenteerde paarden gehad, maar ook met gewone paarden veel prijzen gereden en opgeklommen naar de subtop. Het is heel belangrijk om je op jezelf te blijven focussen. Wat is jouw doel? En welke stappen moet je zetten om daar te komen? Door paarden zo goed mogelijk recht, los en gedragen te houden, kun je echt enorm veel bereiken! En: blijf het leuk houden samen met je paard!

Heb je deze al gelezen?

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief van Het Soepele Paard

Ontvang regelmatig tips om jouw paard soepel te houden en blijf op de hoogte van de workshops en trainingen!

Bij inschrijven ga je akkoord met het verwerken van jouw gegevens zoals beschreven in onze privacyverklaring. Deze houden wij veilig.