Artikelen

Search
Close this search box.

Waarom laat jij je paard masseren?

Waarom laat jij je paard masseren?

Paardenmassage helpt je paard gezond en gelukkig te blijven. Het is één van de onderdelen in het management van je paard. Paardenmassage kan je paard soepel en los houden, spierproblemen en blessures voorkomen of oplossen en ondersteunen bij revalidatietrajecten.

Wat doet een paardensportmassage nou eigenlijk?

Met masseren van spieren wordt de doorbloeding in de spieren gestimuleerd.
Afvalstoffen komen vrij en worden afgevoerd. Hierdoor wordt de soepelheid van de spieren verbeterd en hersteld. Bij stijfheid en bij verhardingen/spierknopen in de spieren blijven spiervezels van de spier samengetrokken. Er is dus spierspanning en een lokale verdikking waardoor er slechte doorbloeding plaatsvindt en afvalstoffen niet afgevoerd kunnen worden. De spier kan niet goed zijn werk doen. Door deze stijfheid en spierknopen te masseren, wordt de spier weer zachter en kan het paard beter bewegen. De bloed toe- en afvoer wordt sneller gecirculeerd, waardoor voedingsstoffen en zuurstof beter worden toegevoerd. Met de sportmassage worden afvalstoffen ook beter afgevoerd, het helpt dus ook bij het herstel na zware training.  Daarnaast vergroot het de mobiliteit (bewegingsmogelijkheid) van het paard.

Dit kan met massagetechnieken als strijkingen, knedingen en schuddingen, maar ook het losmaken van de huid en fascie is onderdeel van een massage. Bijvoorbeeld als er verklevingen te vinden zijn, want je kunt je voorstellen dat er bij verklevingen een slechte doorbloeding is. De spierfunctie neemt dan dus ook af. Bindweefseltechnieken zijn dan nodig om alle laagjes los te krijgen. Als je zelf wel eens bindweefselmassage hebt gehad, weet je dat dat behoorlijk onplezierig kan zijn, maar daarna voel je je als herboren!

Met regelmatige paardensportmassages kunnen blessures worden voorkomen. Een paard is heel goed in compenseren. Heeft hij zich ergens in het lichaam bezeerd, dan gaat hij anders bewegen. Dat kan weer tot spierspanning leiden. En als er ergens in het lijf spierspanning ontstaat, gaan andere spieren daar ook weer op reageren. Uiteindelijk kom je in een vicieuze cirkel terecht. Door je paard regelmatig los te laten maken, ben je dit voor en kun je blessures voorkomen.

Equine taping

Ik zet het tapen van paarden vaak in om net even iets extra’s uit de behandeling te halen. Bijvoorbeeld bij paarden waar hetzelfde probleemgebied steeds terugkomt. Of paarden die ergens echt zodanig vastgelopen zijn dat er meer nodig is dan met de hand los masseren. De tape zorgt ervoor dat de doorbloeding ook na de paardenmassage sterker blijft doorgaan. Op de juiste manier aangelegd, verlicht de tape de pijnprikkels en heeft het een pijnstillende werking.

De kracht van massage is herhaling

Natuurlijk kun je een paard af en toe eens laten ‘verwennen’ met een massage. Ik ben zelf wel een paardensportmasseur die zich echt richt op het oplossen van problemen. Vindt een paard het echt lekker, dan is dat fijn, maar kom ik spanning tegen dan wil ik dat echt losmaken. Dan kan het zijn dat een paard zich in eerste instantie wat verzet. Komt dan de doorbloeding weer op gang, dan kan een paard ontspannen en zal je duidelijke releases zien. Releases zijn de tekenen die een paard afgeeft als ze zich ineens kunnen ontspannen. Bijvoorbeeld diep zuchten, smakken of gapen.
Ik zie in het werkveld dat je pas echt resultaat ziet van de paardenmassage als je je paard op regelmatige basis laat losmaken. Dat is voor het ene paard iedere 6 weken, voor de ander iedere 10 weken. En vaak is het ook nodig om de eerste 3 behandelingen korter op elkaar te plannen om echt ergens doorheen te komen. Ik ben dan ook blij dat ik op steeds meer stallen meerdere paarden op heel regelmatige basis onder mijn handen heb. Deze paarden ken ik daardoor ook heel goed en kan dus samen met de eigenaar sneller problemen voor zijn.

Mijn paardenmassages zijn dus vrij stevig en hebben een preventief of juist oplossend karakter.

Zelf je paard masseren met mijn online training paardenmassage
Er zijn steeds meer paardeneigenaren die ook zelf hun paard wat masseren. Dat juich ik toe, want als eigenaar leer je dan ook zelf het lijf van je paard goed kennen. Je leert dan ook veel sneller herkennen wanneer je paard weer wat meer vastloopt. En echt waar je draagt daadwerkelijk bij aan het loshouden van je paard! Mede daarom heb ik de Online Training Paardenmassage gemaakt. Je leert in vier afleveringen een aantal basistechnieken waarmee je kunt helpen je paard los te houden. Interesse? Kijk dan even hier>>

Het management van je paard: voer
Paardenmassage is één onderdeel van het management van je paard. Goed passend harnachement, veel (vrije) beweging, je paard op de juiste manier trainen en goede voeding zijn de basisvoorwaarden. Per paard is de  voerbehoefte verschillend. Verdiep je daar eens goed in. Wist je dat je bij Den Braven Equifood verschillende
soorten gezond voer kunt vinden? Maar ook kruidenmixen en supplementen op natuurlijke basis.

Heb je deze al gelezen?

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief van Het Soepele Paard

Ontvang regelmatig tips om jouw paard soepel te houden en blijf op de hoogte van de workshops en trainingen!

Bij inschrijven ga je akkoord met het verwerken van jouw gegevens zoals beschreven in onze privacyverklaring. Deze houden wij veilig.