Ja, dat kan jij! In mijn online training paardenmassage en tijdens de live workshop paardenmassage leg ik je een aantal basistechnieken uit om de rug van je paard te masseren. Krijg je de rug net zo goed los als een fysiotherapeut of gediplomeerd paardensportmasseur? Dat waarschijnlijk niet, maar je kunt wel heel goed ondersteunen bij het soepel houden van je paard!
Aan het begin van mijn workshops wil ik altijd graag weten wie de deelnemers zijn en waarom ze mee doen aan de workshop. Een veelgenoemde wens is dat cursisten zelf de rug van hun paard zouden willen masseren. Vaak heeft een paard een strakke rug, soms is er onderliggende problematiek vastgesteld door een dierenarts. Meestal komt er al met regelmaat een osteopaat of andere therapeut, maar willen eigenaren zelf ook hun steentje bijdragen. Dat kan dus, omdat jij door de basistechnieken te doen al de doorbloeding verbetert en afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden!
Door de rug regelmatig te masseren bevorder je de doorbloeding en afvoer van afvalstoffen. Daarnaast maak je het bindweefsel los. Dat helpt de rug ontspannen. Het is belangrijk om ook altijd de achterhand van je paard te masseren. Want maak je de bilspieren los, dan zullen ook de spieren van de lendenen makkelijker ontspannen. Hierdoor kan je paard weer gemakkelijker bewegen en zul je merken dat hij gemakkelijker van achteren naar voren beweegt en bijvoorbeeld meer ontspant tijdens het longeren.
Voorwaarden
Als je gaat masseren is het uiteraard belangrijk dat je paard op de juiste manier beweegt. Anders blijf je in een vicieuze cirkel hangen. Heeft hij pijn in zijn rug en drukt hij zijn rug weg tijdens het rijden of longeren dan kun je blijven masseren, de stijve rug zal niet minder worden. Heb je een slecht passend zadel of zit je zelf niet lekker in een zadel? Ook dan zal een paard met minder ruggebruik bewegen. Is er een onbekend onderliggend probleem? Bijvoorbeeld kreupelheid waardoor een paard een stijve rug krijgt, of actieve kissing spines waardoor de rug pijnlijk is, dan moeten eerst die problemen door een dierenarts aangepakt worden. Daarna kan een therapeut met je paard aan de slag. En als die groen licht geeft, kun je zelf je paard masseren om hem zelf te ondersteunen.
Zelf aan de slag
Heb je het management rond je paard helemaal voor elkaar en wil jij lekker zelf aan de slag? Volg dan mijn online training paardenmassage. In vier praktische afleveringen leer ik je een aantal basis massagetechnieken waarmee je je paard veilig van voor naar achteren kunt masseren. Daarbij kun je je massage nog ondersteunen met een massagegun of fitgun. In dit blog lees je wat mijn favoriete massageguns zijn.