“Buik- en rugspieren, waarom zijn zij belangrijk en hoe train je ze?”
Vrij regelmatig kom ik arm bespierde en pijnlijke bovenlijnen tegen. Dat is niet fijn voor ruiter en paard. Paardeneigenaren vragen mij dan ook vaak hoe dat kan en wat ze kunnen doen om het te verbeteren. Daar ga ik je in drie opeenvolgende blogs een stukje mee op weg helpen. Ik vertel je waarom de buik- en rugspieren belangrijk zijn en wat kun je zelf doen om de rugspieren los te houden en toch te trainen. En hoe train je nou de onderlijn (oa. buikspieren van het paard)?
Eerst even een aantal oorzaken voor pijnlijke en strakke rugspieren op een rij. Want als je de oorzaak niet wegneemt, kun je oefenen en trainen wat je wilt, maar de problemen blijven terugkomen.
- Slecht passend zadel: Soms zie je een kuiltje achter het schouderblad, vaak veroorzaakt door een knellend zadel. Dat heet atrofie. De spieren bij de schoft worden afgekneld en is dan tijdens het rijden slecht doorbloed en kan zich niet ontwikkelen door het knijpen van het zadel. Als bijvoorbeeld je zadel niet de goede boommaat heeft, waardoor het gaat schuiven of knijpen, hebben de rugspieren daar last van hebben. We kunnen dan strakke rugspieren tegenkomen of zelfs arm bespierde ruggen.
- Kreupelheden of andere rugproblemen: paarden die al een tijdje last hebben van een lichte blessure of aandoening aan het been gaan compenseren. Zij krijgen bijna altijd ook strakke schouder -en rugspieren. Een paard met een aandoening aan de ruggenwervels, krijgt ook strakke spieren, omdat hij het liefst de rug helemaal niet meer beweegt. Hierdoor kan ook spieratrofie van de rugspieren ontstaan. Zorg daarom dat als problemen langer aanhouden, je een dierenarts je paard laat onderzoeken.
- Het paard wil niet “over de rug lopen”. Soms wordt dit veroorzaakt door bovenstaande problemen, maar het komt ook voor dat de ruiter moeite heeft het paard zo te trainen dat het paard van achter naar voren, naar de hand toe over de rug loopt. Hij spant te weinig de buikspieren aan waardoor hij de bovenlijn niet kan ontspannen.
Signalen dat je paard pijnlijke rugspieren heeft kunnen onder andere zijn:
- Tijdens het borstelen trekt hij zijn rug hol, of maakt de rug heel hard.
- Je paard doet lelijk als je het zadel op zijn rug legt.
- Het paard draagt zijn staart scheef of heel hoog.
- Het paard springt moeilijk aan in galop.
- Het is moeilijk om het paard nageeflijk te rijden.
- Het paard wil zijn bekken niet kantelen en de achterbenen onder het lichaam brengen.
Buikspieren
Ruiters en amazones hebben vaak vooral aandacht voor de rugspieren. Die zijn heel belangrijk, een paard heeft sterke rugspieren nodig om de ruiter te dragen. Daarnaast is de rug de plek waar we vaak spanning vinden. Maar laten we de buikspieren niet vergeten! De buikspieren zijn net zo belangrijk, misschien nog wel belangrijker. Hoe sterker die zijn, hoe beter het paard de rugspieren kan verlengen en de ruiter op een juiste manier voor een langere tijd kan dragen.
Als een paard last heeft van zijn rug zal hij zijn buikspieren niet voldoende aanspannen. Hij wil dan ook zijn bekken niet goed kantelen. Maar ook paarden waarbij in de training weinig aandacht besteed wordt aan de core stability (sterke rug, buik en romspieren) hebben slappe buikspieren en zullen minder hun rug en andere bovenlijnspieren op de juiste manier gebruiken.
Hoe zie je nu dat een paard slappe buikspieren heeft? Een goed en overduidelijk voorbeeld zijn fokmerries. Je kent dat beeld wel van de wat uitgezakte buiken en iets holle ruggen. Dat zien we ook wel bij oudere paarden waar minder mee gewerkt wordt. Deze paarden hebben arm bespierde ruggen en een hangbuikje. Ze zijn meestal niet dik, want juist bij deze oudere paarden zien we de ribben vaak.
Een paard dat getraind wordt en toch slappe buikspieren heeft, geeft hetzelfde beeld, maar meestal in mindere mate. Kijk dus eens kritisch naar je paard in stand en vergelijk zijn boven en onderlijn met elkaar, want het is de bedoeling dat de ontwikkeling van de onderlijn en de bovenlijn van het paard in balans is.
In mijn volgende blog ga ik in op een aantal oefeningen die je naast je paard kunt doen om de rug en buik te verbeteren.
Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan vrijblijvend contact met mij op!