Artikelen

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe maak ik mijn paard sterker als ik naast hem sta?

Hoe maak ik mijn paard sterker als ik naast hem sta?

 

Buikspieren en rugspieren trainen vanaf de grond

Vorige week schreef ik een artikel waarin je kunt lezen waarom de buik- en rugspieren van je paard zo belangrijk zijn, hoe je kunt herkennen dat je paard pijnlijk rugspieren heeft en wanneer hij of zij slappe buikspieren heeft. Je hebt inmiddels vast al bij je eigen paard gekeken hoe de conditie van zijn of haar spieren is. Vandaag deel ik graag een aantal oefeningen die je vanaf de grond kunt doen om je paard te trainen.

Balkjes en labyrinth

Je kan aan de hand met balken werken. De balans en coördinatie kun je bijvoorbeeld verbeteren door aan de hand over verschillende afstanden tussen de balken te wandelen en over verschillende hoogtes.

Je paard moet dan zelf heel goed opletten en zijn balans zoeken terwijl hij de juiste afstand pakt.

Hoe maak ik mijn paard sterker als ik naast hem sta?Je kunt een labyrinth neerleggen. Paarden moeten daarbij over de balken lopen, waardoor je meer aanspanning vraagt, maar ook er omheen (tussendoor). Dat is weer heel goed voor de lengtebuiging.

Het is wel wat werk om op te bouwen, maar leuk om te doen en te merken dat je paard er steeds makkelijker doorheen wandelt! Let op, op de foto heb ik variant gemaakt op het labyrinth, omdat we een heel parcours deden met achterwaarts langs de lange balken, over de balken stappen én om de balken heen buigen.

Een echt labyrinth heeft bijv. balk 1 en 3 aan de linkerkant tegen de lange kant aan en balk 2 en 4 tegen de rechterkant aan, dan kun je er mooi tussen door lopen om de lengtebuiging te oefenen.

Achterwaarts

Laat je paard regelmatig een aantal passen achterwaarts gaan. Probeer daarbij te variëren in hoofd en halshouding. Het is dus ook goed om te oefenen terwijl je paard het hoofd laag houdt. En stop niet na 4 tot 6 passen, maar ga ook eens 20 meter of meer door.

Hij kantelt dan zijn bekken, laat de achterhand wat zakken en bolt zijn rug. Daardoor spant hij ook de buik weer aan. Ik vind dit een fijne oefening om aan het kaptoom te doen, of aan het hoofdstel, als aanvulling op het werk aan de hand.

De waaier

Hoe maak ik mijn paard sterker als ik naast hem sta?Ik maak vaak gebruik van ‘de waaier’. Het hoofd van het paard blijft bij jou en je probeert het paard om je heen te laten scharen en buigen.

Zelf niet te veel lopen, want dan wordt de cirkel steeds groter. Als je paard dit op de goede manier doet, zie je hem achter helemaal scharen, aan de binnenkant zijn buikspier flink aanspannen en de buitenkant oprekken.

Stretchen

Daarnaast zijn er twee stretchoefeningen die je kunt doen. Je hebt ze vast al vaker in mijn blogs voorbij zien komen, maar ik vind ze dan ook erg waardevol!

Hoe maak ik mijn paard sterker als ik naast hem sta?
Je brengt een worteltje laag net achter zijn voorbenen, zodat hij de hals helemaal naar beneden brengt. Inmiddels weet je dat als de rug omhoog gaat, de buik wordt aangespannen.

Door deze oefening ongeveer 5 keer per week een paar keer achter elkaar te doen en een aantal seconden de stretch vast te houden, train je de core stability van je paard. Belangrijk is om altijd aan beide kanten van je paard de oefening te doen, ze nemen toch altijd wat stelling aan.

Hoe maak ik mijn paard sterker als ik naast hem sta?Je gaat met je rug tegen je paard staan. Net achter de schouder. Je zet één been naar voren en laat je paard helemaal opzij, naar beneden en iets naar voren, richting jouw knie buigen. Hij mag niet wegdraaien met de achterhand.

Ook dit doe je aan beide kanten van het paard en je probeert de stretch een aantal seconden vast te houden.

 

Volgende week de derde blog, waarin ik een aantal oefeningen onder het zadel deel!

Heb je deze al gelezen?

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief van Het Soepele Paard

Ontvang regelmatig tips om jouw paard soepel te houden en blijf op de hoogte van de workshops en trainingen!

Bij inschrijven ga je akkoord met het verwerken van jouw gegevens zoals beschreven in onze privacyverklaring. Deze houden wij veilig.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten