De Triceps
De M. Triceps brachii, vanaf nu Triceps is vandaag aan de beurt! De naam zegt het eigenlijk al. De spier bestaat uit drie delen. Om te begrijpen hoe de spier werkt, is het niet perse belangrijk om dat heel precies te weten. De verschillende onderdelen van de spier hechten aan op het schouderblad (waaiervorm), de bovenarm (humerus) en aan de elleboog. Iedereen weet de spier wel te vinden. Het is de grote “kwab” aan de achterkant van het voorbeen van je paard.
Functie Triceps
De Triceps buigt de schouder en strekt de elleboog. Het lichaam van het paard wordt naar voren geduwd en het voorbeen gaat naar achteren. De triceps hoort los te voelen. Je kunt hem vastpakken en zou de spier heel gemakkelijk moeten kunnen schudden. Voelt de triceps hard en stevig aan, dan kan het zijn dat je paard een verkorte pas naar voren heeft. Dat kun je bijvoorbeeld merken bij een uitgestrektedraf. De ene pas van het voorbeen is net wat korter dan de andere. Hoe dat kan? De spier zorgt ervoor dat het been naar achteren beweegt. Moet het voorbeen naar voren strekken, dan moet de triceps dus op rek kunnen komen. Is de spier gespannen, dan gaat dat niet. In het gedeelte dat in de foto is ingetekend, is de triceps het best zichtbaar, hij loopt nog iets verder naar de rand van het schouderblad, maar je ziet het duidelijkst de triceps in “ontspannen” toestand. Zou het voorbeen naar voren gaan, dan zie je een veel platter gedeelte boven de elleboog.
Een gespannen triceps kan veel verschillende oorzaken hebben. Daar is geen 1 op 1 antwoord op. Trauma door een klap of door een glijpartij in de wei. Maar ook een onderliggende kreupelheid kan het antwoord zijn. Als een paard bijvoorbeeld een (nog) lichte peesblessure heeft, kan dat hele been stijf gehouden worden. Waardoor ook alle schouderspieren in dat been strak komen te staan en pijnlijk zijn. Maar… Juist om te ontlasten kan een paard meer opvangen aan de niet pijnlijke kant. Dan komen we ook aan de goede kant gevoelige schouderspieren tegen. Een paard dat aan een achterbeen pijnlijk is kan dat ook voor gaan opvangen waardoor je bijvoorbeeld ook in de voorhand pijnlijke spieren tegenkomt. Paarden zijn net als wij heel goed in compenseren. Daarom is het heel belangrijk om bij twijfel altijd eerst een dierenarts je paard te laten checken en daarnaast je paard regelmatig te laten controleren op spierspanning en/of wervelkolom blokkades.
Volgende week schrijf ik over de Biceps. De spier die samenwerkt met de Triceps. Wel eens gehoord van antagonisten en agonisten? Een Agonist is de spier die samentrekt, de antagonist is de spier die dan ontspant. Dus, als de triceps aanspant en het voorbeen naar achteren gaat, dan ontspant de biceps.Dan kun je vast al raden wat de functie van de biceps is…..