Artikelen

[Muscle Monday] De Rhomboideus

Het is weer tijd voor de Muscle Monday blog! Vorige week heb ik het gehad over één van de schouderspieren; de trapezius (link naar artikel).Ik heb je toen verteld dat er verschillende spieren zijn die werken op de schouder en dus het voorbeen bewegen en de schouder stabiliseren. Vandaag behandel ik de Rhomboideus. Net als de Trapezius heeft deze spier een Cervivaal (hals) en Thoracaal (rug) gedeelte. Het ruggedeelte is alleen wel een stukje korter en bevindt zich achter het schouderblad. Als het voorbeen op de grond staat, heeft de Rhomboideus de functie om de hals te heffen.
Daarnaast beweegt het de schouder in adductie (het schouderblad wordt naar binnen getrokken). Het tegenovergestelde van de Trapezius die de voor abductie zorgt (schouder naar buiten).

De Rhomboideus bevindt zich in de bovenlijn en is een strekkende spier, net als de Splenius. Daarom is het ook in het belang van deze spier dat je je paard op lengte rijdt en hij altijd als jij het vraagt wil hals strekken. Dan nog een wist je datje:Er zijn een hoop paarden met een flinke manenkam. Soms krijg ik de vraag of dat komt omdat de Splenius en Rhomboideus zo mooi ontwikkeld zijn. Het antwoord is vaak nee. Veel paarden zijn te dik en slaan vet op in de manenkam. Hoe herken je dat? De manenkam voelt heel dik en stug aan. Je krijgt er weinig beweging in. Meestal zijn deze paarden in het geheel te dik.

Vragen? Je mag me altijd vragen stellen per e-mail: info@hetsoepelepaard.nl

Heb je deze al gelezen?