Stretchen van de spieren
Wat gebeurt er nou eigenlijk tijdens het stretchen van spieren? Tijdens een stretch worden spiervezels weer op lengte gebracht. Ook bindweefsel (fascia) rekt mee. Hierdoor ontstaat ruimte in de spier voor de doorbloeding. De bewegingsmogelijkheid vergroot en de souplesse verhoogt. Het kan een onderdeel zijn van cooling down en kan stijfheid verminderen. Daarnaast kan het helpen om de balans en coördinatie te vergroten.
De mate van rek is wel belangrijk. Stretch niet te ver door, want dan verbeter je niets. Wanneer je paard niet verder wil of jij weerstand voelt tijdens een stretch, blijf dan in die positie en dwing hem niet verder.
- Stretchen verbetert de bloedcirculatie van de spier.
- Stretchen geeft na afloop een ontspannen gevoel.
- Het verbetert de flexibiliteit van de spier.
- Het verbetert de beweeglijkheid van de spieren en gewrichten.
- Het helpt paarden beter te bewegen en oefeningen onder het zadel beter uit te voeren.
- Stretchen kan op 2 manieren: actief en passief.
Actief stretchen
Bij actief stretchen voert het paard de stretch zelf uit. Bijvoorbeeld doordat jij je paard lokt met een worteltje.
Passief stretchen
Bij een passieve stretch heb jij de controle over de stretch. Bijvoorbeeld wanneer je een voorbeen rustig mee naar voren neemt om de schouderspieren op rek te brengen. Dan houd je de stretch even vast op de plek waar je lichte spanning voelt om hem daarna weer rustig terug te zetten.
“Begin altijd klein”. Kijk hoe de beweging aanvoelt. Gaat je paard makkelijk mee? Dan ga je een stukje verder. Let op dat je niet teveel vraagt. Ga steeds een stukje verder. Bedenk maar eens hoe het bij jezelf voelt. Kun jij voorover met je vingers de grond raken? Of voel je dat heel erg aan de achterkant van je benen? Dan weet je dat je ook niet ineens verder kunt, stel je voor dat iemand anders jou toch naar beneden duwt. Dat kan toch niet goed zijn? Je wilt dat stukje bij beetje verbeteren. Je zult merken dat je steeds leniger wordt.
Welke oefeningen kan ik doen?
Actieve stretch
Stretch 1 – Laat je paard zijn hoofd naar beneden brengen zo laag mogelijk tussen beide voorhoeven.
Probeer je paard daar een aantal seconden te houden. Doe deze oefening 2x aan beide kanten van je paard. Een paard probeert namelijk toch altijd ‘iets het hoofd te kantelen, omdat jij links of rechts staat.
Stretch 2 – Vraag je paard zijwaarts te buigen met zijn hals en rug. Ga zelf met je rug tegen je paard aan staan en leidt hem om je heen.
Hou hem daar een aantal seconden. Je kunt kijken of de stretch ook goed gaat als je nog een stapje naar achteren zet. Doe dit aan beide kanten 3x.
Passieve stretch
Stretch 3 – Pak het voorbeen van je paard op en neem het mee naar voren.
Zorg dat de voorknie iets gebogen blijft. Let op dat je paard jou niet van zich af duwt, maar dat hij zelf balans houdt op zijn beide achterbenen. Hou het been een paar seconden in de stretch en zet het weer rustig terug.
Stretch 4 – Ga naar de eindpositie van stretch 3 en beweeg dan het been naar binnen.
Hou het been daar weer even vast en neem het nog eens mee naar buiten. Daarna hou je het been weer recht onder het paard en zet je het rustig terug.
Kan ik deze oefeningen altijd en met ieder paard doen?
Nee. In sommige gevallen kan het beter zijn deze oefeningen niet te doen en eerst een dierenarts of osteopaat langs te laten komen. Heeft je paard een aandoening of blessure in zijn nek of rug of heeft hij een peesblessure? Overleg dan eerst even met je dierenarts of je deze oefeningen wel mag doen.
Hoe vaak moet ik de stretchoefeningen uitvoeren?
Voor een optimaal effect moet je de oefeningen minimaal 3x per week uitvoeren. Je kunt dit het beste na beweging doen (en dat hoeft niet persé rijden of longeren te zijn), of nadat je je paard alvast wat warm gemasseerd hebt.
In dit artikel behandel ik vier stretches, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. En voor ieder paard zijn weer andere stretches belangrijk. Na massagebehandelingen geef ik eigenaren vaak tips mee om hun paard met stretches soepel te houden.
Nog meer stretches en balansoefeningen in de online training
Er zijn nog veel meer stretches en andere oefeningen waarmee je je paard soepeler en sterker kunt maken. Daarom heb ik daar een praktische online training voor gemaakt. In deze training laat ik je stap voor stap zien welke stretches je per lichaamsgedeelte van je paard kunt losmaken. Meer informatie vind je hier>>