Artikelen

Search
Close this search box.

Help, mijn paard houdt zijn hoofd niet stil!

Ken je dat? Je paard is onrustig in de aanleuning en soms… klappert hij met zijn hoofd. Je probeert je handen zo stil mogelijk te houden, maar helaas blijft het probleem terugkomen.

Van achteren naar voren rijden

Weet je zeker dat jouw paard voldoende actief is? Is hij aan je been en kun je altijd schakelen? Oftewel, beweegt jouw paard van achteren naar voren naar je hand toe? Zodat je een mooie stille verbinding kunt creëren, zonder dat je blokkeert in je hand en zo het hoofd stil probeert te houden? Ga daar eerst mee aan de slag en wees kritisch. Zijn je overgangen heel direct en vlug? Zowel die van gang naar gang als de overgangen binnen de gangen? Maak je overgang van stap naar draf, merk je dat hij direct reageert vanuit het achterbeen? Of maakt hij misschien een huppeltje en trekt hij daar iets aan je hand? Waarschijnlijk kan je overgang directer.

Schakelen

Begin met schakelen in de draf. Je paard hoeft helemaal niet heel groot naar voren, maar voel dat je op je beenhulp meteen reactie krijgt. Doe daarna hetzelfde in galop. Gaat dat goed? Kun je steeds kleinere hulpen geven? Schakel dan op de grote volte. Veel schakelen in je draf en galop, maar ook draf – galop, galop – draf maken je paard fijner in de aanleuning. En let op! Niet klemmen en duwen met je been, maar korte hulpen geven.

Binnenhoefslag

Als je zeker weet dat je paard voldoende impuls heeft, kun je oefeningen gaan doen om de nageeflijkheid te verbeteren. Rijden op de binnenhoefslag geeft je al veel informatie of je paard op eigen benen loopt. Kun jij hem mooi op een rechte lijn houden, waarbij hij met zijn achterbenen in het spoor van de voorbenen loopt, jij op beide teugels evenveel aanleuning voelt en hals en hoofd mooi recht tussen je handen blijven? Heel goed! Merk je dat hij slingert? Of zich wat opdrukt? Controleer weer door iets naar voren te rijden of je verbinding goed is. Je zult merken dat hij rechter wordt.

 

Help mijn paard houdt zijn hoofd niet stil

Volte sluiten en openen

Gaat het schakelen goed en kun je ontspannen over de binnenhoefslag rijden zonder dat je teveel aan het corrigeren gaat met je hand? Dan is de volgende stap het sluiten en openen van de volte. Deze oefening geeft je weer veel informatie. Blijft de impuls hetzelfde? Loopt hij niet door je binnenbeen of over de buitenschouder weg? Heel goed! Doet hij dat wel, wees ook dan weer kort in je hulpen. Niet klemmen, maar geef korte beenhulpen en zachte handhulpen.

Soepele spieren

Tijdens trainingsweekenden en clinics zijn aanleuningproblemen vaak onderwerpen waaraan mensen willen werken. Ik ga dan stap voor stap te werk om het probleem aan te pakken. Daarbij bleken deze paarden, door de manier waarop zij bewogen, spieren in de hals en lendenen vastgezet te hebben. De combinatie van het los masseren van dit gebied en het aanpassen van de rijstijl maakte dat deze paarden binnen 2 dagen gigantisch verbeterden. Daarbij kunnen simpele grondoefeningen helpen je paard soepeler te maken.

Uiteraard is het altijd belangrijk om medische problemen uit te sluiten als de rijtechnische klachten niet verdwijnen.

Wil jij een keer aan dit probleem werken, of ben je benieuwd wat voor tips jij zou krijgen om je paard te verbeteren? Kijk dan eens bij de informatie over de clinics die we kunnen organiseren!

 

Heb je deze al gelezen?

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief van Het Soepele Paard

Ontvang regelmatig tips om jouw paard soepel te houden en blijf op de hoogte van de workshops en trainingen!

Bij inschrijven ga je akkoord met het verwerken van jouw gegevens zoals beschreven in onze privacyverklaring. Deze houden wij veilig.