Artikelen

Zoek
Sluit dit zoekvak.

[Muscle Monday] De Splenius

Wat is de Splenius?

De Splenius is een grote spier in de hals en bestaat eigenlijk uit twee delen. De Splenius Capitus die van de schoft naar het hoofd loopten de Splenius cervicus. Deze loopt van de schoft naar de 3e tm 5e halswervels (zie plaatje). De Splenius is zoals we dat noemen een ‘strekker’. Strekkers lopen over de hele bovenlijn van het paard. De Splenius heeft als functie om de hals te strekken(opwaarts te bewegen) en het hoofd te liften. Als de Splenius goed ontwikkeld is, zien we een mooi gelijkmatig ontwikkelde hals. In oprichting zie je deze spier heel mooi opbollen.

Hoe train ik de Splenius?

Om de Splenius te trainen, is het belangrijk dat je paard van achteren naar voren gereden wordt en in een natuurlijke houding wordt getraind. Hij mag niette kort en te diep in de halsworden, maarmagop lengte komen.Er zijn onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat juist bij te diep rijden deze spier niet zoveel werkt. Door je paard de hals op lengte te laten dragen en de neus eruit te rijden, “werkt” deze spier harder.Uiteraard is afwisseling in de houding altijd heel belangrijk voor je paard. Te lang in één houding lopen, wordt oncomfortabel en kan ervoor zorgen dat een paard verzuurt en spierpijn krijgt. Dat belemmert juist de ontwikkeling. Zorg er dus voor dat je paard regelmatig even de hals mag strekken en wissel af in trainingshouding.

Volgende week behandel ik de Bracciocephalicus. Een belangrijke spier die juist in de onderlijn van de hals loopt en de oorzaak is van de welbekende “onderhals”. Meer weten? Volg dan deze serie!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Heb je deze al gelezen?

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief van Het Soepele Paard

Ontvang regelmatig tips om jouw paard soepel te houden en blijf op de hoogte van de workshops en trainingen!

Bij inschrijven ga je akkoord met het verwerken van jouw gegevens zoals beschreven in onze privacyverklaring. Deze houden wij veilig.